Verzending binnen 2 a 3 werkdagen
Retour binnen 30 dagen
Gratis verzending vanaf €70,- voor NL & BE
    • English
    • Deutsch

Inbakeren met swaddle doek

Inbakeren met een swaddle of hydrofiele doek

Swaddling is het Engelse woord voor inbakeren. Inbakeren is een traditie die tot het einde van de achttiende eeuw in Nederland werd toegepast. Er werden grote linnen doeken gebruikt die het hoofdje en het hele lichaam bedekte. Daarna werd de doek omwonden met wikkelbanden. De manier van inbakeren kon variëren maar het basisprincipe bleef hetzelfde.

Het inbakeren is in Nederland weer herontdekt toen baby’s onregelmatiger gingen drinken en slapen. Tegenwoordig wordt inbakeren vooral gebruikt om de baby een veilig gevoel te geven.

Inbakeren

Voor inbakeren is het belangrijk dat je een deskundige raadpleegt. Op die manier geef je je kindje op een veilige manier een rustig gevoel. De onderstaande gegevens over inbakeren komen van de website http://opvoeden.nl van Opvoedinformatie Nederland. Die organisatie zorgt met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft. Voor actuele informatie, kijk op: https://www.opvoeden.nl/inbakeren-6680/.

Inbakeren wordt gedaan om het huilen van je baby te verminderen. Zorg in elk geval voor rust en regelmaat en voor minder prikkels. Dit is altijd goed voor een onrustige baby.

Onze swaddle doeken bekijken? Bekijk hier onze collectie: https://miesenco.nl/shop/swaddles-wildwood/ 

Beginnen met inbakeren

Als je er over denkt om je baby in te bakeren, bespreek dit dan eerst met het consultatiebureau. Zij kunnen je vertellen of voor jouw kind inbakeren een optie is en welke manier van inbakeren veilig is. Soms heeft jouw baby al baat bij regelmaat, voorspelbaarheid en het verminderen van prikkels.

Begin in elk geval niet meteen met inbakeren na de geboorte. Zo hebben jij en je baby eerst nog de tijd om aan elkaar te wennen door middel van lichamelijk contact.

Tips om veilig in te bakeren

Bij inbakeren wikkel je je baby in doeken om huilen of onrustig slapen te voorkomen. Het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met een aantal veiligheidstips:

Bespreek het altijd eerst met het consultatiebureau als je je baby wilt inbakeren. Zij kunnen je vertellen wat de veiligste manier is.

Wanneer niet inbakeren

Baker je baby niet in:

.

Hoe inbakeren

Inbakeren is een baby stevig in doeken wikkelen. Dit doe je om onrust van je kindje weg te nemen. Overleg altijd met je verloskundige, kraamhulp, consultatiebureau of arts of de onrust van je kindje geen medische oorzaak heeft en inbakeren gewenst is.

Zie ook de tekst hierboven van de website opvoeden.nl. Laat je goed adviseren hoe je moet inbakeren. Het is belangrijk dat dit veilig gebeurt. Het inbakeren kan je doen met een swaddle doek. De volgende plaatjes laten zien hoe een swaddle doek gebruikt wordt om een kindje in te bakeren.

Stap 1

Vouw de bovenste hoek naar beneden en plaats je baby’s schouders ten hoogte van de vouwrand.

Stap 2

Leg het linkerarmpje naar beneden. Vouw de linkerhoek om het rechterarmpje en onder het lijfje van je baby.

Stap 3

Leg de onderkant van de doek over de baby heen, niet te strak.

Stap 4

Vouw de rechterhoek van de doek ook over je baby heen en ook onder je baby. Overige stof van de doek vouw je om je baby heen en zet het vast in een van de vouwen van de doek.

Stap 5

En voila, een zachte en veilige swaddle!